Μείνετε προστατευμένοι - Αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα εργασίας

Μείνετε προστατευμένοι – Αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα εργασίας

Οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να ασκούν τα εργασιακά τους καθήκοντα σε εξωτερικό χώρο, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, οι χιονοπτώσεις αλλά και οι ισχυροί ψυχροί άνεμοι. Για να παραμείνουν προστατευμένοι από αυτά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, είναι αναγκαίο να φορούν τα κατάλληλα αδιάβροχα βροχής και αντιανεμικά ρούχα εργασίας. Τι γνωρίζεις για τα συγκεκριμένα είδη επαγγελματικής ένδυσης; Πιστεύεις πως θα έπρεπε να το επιλέξεις και εσύ; Οι επόμενες γραμμές του κειμένου θα σου δώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Αδιάβροχα ρούχα εργασίας και αντιανεμικά ρούχα εργασίας: Τι είναι

Για αρχή, καλό είναι να ξέρεις τι ακριβώς είναι ένα αδιάβροχο επαγγελματικό ρούχο και τι ένα αντιανεμικό. Αδιάβροχο ρούχο εργασίας, όπως φαίνεται και από το όνομα, είναι το ρούχο που έχει δημιουργηθεί από υλικά (αδιάβροχη μεμβράνη) που απωθούν την βροχή και δεν εισέρχεται το νερό στο σώμα του ατόμου. Επιπλέον, τα υλικά των αδιάβροχων μπουφάν εργασίας είναι διαπνέοντα. Αυτό σημαίνει πως όταν ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθετο, ιδρώνει, ο ιδρώτας βγαίνει έξω από το μπουφάν, αφήνοντας στεγνό τον εργαζόμενο.

Τα αντιανεμικά ρούχα εργασίας φτιάχνονται από ύφασμα που δεν επιτρέπει τον αέρα του περιβάλλοντος να περάσει μέσα στο σώμα του εργαζομένου που το φοράει. Έτσι, για παράδειγμα, ένας οικοδόμος που χρησιμοποιεί ένα αντιανεμικό μπουφάν, όση ώρα εργάζεται, παραμένει ζεστός, ακόμη και αν έχει πολύ δυνατούς ανέμους. Αρκετά αντιανεμικά μπουφάν διαθέτουν και πιο υψηλά αντιανεμικά κολάρα για να προστατεύεται και ο λαιμός των εργαζομένων από τους ανέμους και το ψύχος.

Υπάρχουν τα windproof ρούχα εργασίας και τα wind-resistant. Τα windproof (αντιανεμικά) επαγγελματικά ρούχα έχουν την ίδια μεμβράνη που έχουν και τα αδιάβροχα. Τα ανθεκτικά στον αέρα (wind-resistant) μπουφάν εργασίας είναι πολύ λεπτά που επιτρέπουν στον εργαζόμενο να κάνει πολλές κινήσεις με άνεση καθώς δουλεύει. Αλλά έχουν ένα μειονέκτημα: δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς έναν εργαζόμενο όταν δουλεύει κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας.

Πώς θα αναγνωρίσεις ένα αδιάβροχο ρούχο εργασίας

Για να καθοριστεί ο βαθμός αδιαβροχοποίησης ενός ρούχου εργασίας πρέπει να περάσει από ένα τεστ. Σε αυτό το τεστ το ύφασμα του ρούχου τοποθετείται κάτω από μία στήλη νερού που έχει διάμετρο 2,54 cm και για μία μέρα παρατηρούνται και καταγράφονται τα cm του νερού που το ύφασμα απομακρύνει προτού μουσκέψει. Το ύψος του νερού κατά το οποίο το ύφασμα βρέχεται μετριέται σε mm (χιλιοστά). Αυτός είναι και ο βαθμός αδιαβροχοποίησης.

Συνεπώς, για να αναγνωρίσεις ένα αδιάβροχο ρούχο και να το αγοράσεις, αρκεί να διαβάσεις στην ετικέτα του το βαθμό της αδιαβροχοποίησης του. Ρούχα που αναγράφουν στην ετικέτα τους από 6000 mm έως 10000 mm είναι ιδανικά για χρήση κάτω από ελαφριά βροχή ή μεσαίου βαθμού χιονόπτωσης και ελάχιστου αέρα. Ρούχα με βαθμό αδιαβροχοποίησης από 16.000 mm έως 20.000 mm είναι κατάλληλα για δυνατές καταιγίδες ενώ όσα ρούχα έχουν βαθμολογηθεί με πάνω από 20.000 mm είναι χρήσιμα για χιονοπτώσεις με δυνατό αέρα και δυνατές βροχοπτώσεις. Σε ανάλογο τεστ περνούν και τα αντιανεμικά υφάσματα.

Άλλα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχουν τα αδιάβροχα μπουφάν εργασίας είναι τα εξής:

  • Αδιαβροχοποιημένες ραφές: Για να είναι αδιάβροχο το μπουφάν, εκτός από την μεμβράνη αδιαβροχοποίησης θα πρέπει να διαθέτει και αδιαβροχοποιημένες ραφές σε όλα τα σημεία του ρούχου και όχι μόνο στους ώμους και στην κουκούλα.
  • Φερμουάρ από καουτσούκ: Για να μη εισέρχεται νερό στο μπουφάν θα πρέπει η κύρια είσοδος που είναι το φερμουάρ να προστατευτεί από καουτσούκ.
  • Σωστός σχεδιασμός της κουκούλας: Τα αδιάβροχα μπουφάν έχουν κουκούλες με γείσο, ενώ στα περισσότερα από αυτά οι κουκούλες αφαιρούνται για να μειωθούν οι είσοδοι του νερού εντός του σώματος του ατόμου.

Συνοψίζοντας, τα αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα εργασίας είναι απαραίτητα για να παραμένουν στεγνοί οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια των δυνατών βροχοπτώσεων και να μη κινδυνεύουν από πιθανές ασθένειες ως συνέπεια των άσχημων καιρικών συνθηκών. Επίσης, τους προσφέρουν καλύτερη παραγωγικότητα κατά την διάρκεια της δουλειάς τους.