Άτμισμα σε κλειστούς χώρους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Άτμισμα σε κλειστούς χώρους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο

Το άτμισμα σε κλειστούς χώρους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο διαφοροποιείται αναλόγως την εκάστοτε χώρα. Υπάρχουν οι αντίστοιχες νομοθεσίες και κανονισμοί που εφαρμόζονται στους δημόσιους χώρους, αν και σε κάποιες χώρες το vaping δεν επιτρέπεται ούτε καν σε ανοιχτούς χώρους. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έκανε την εμφάνιση του το 2007 και οι μελέτες συνεχίζονται για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Παρόλο που κάποια κράτη, όπως πχ. το Ηνωμένο Βασίλειο το έχει καταχωρήσει και το προωθεί ως εναλλακτικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος, δεν έχει εγκριθεί ακόμα επίσημα από τον Π.Ο.Υ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Όμως, η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ανάγκασε διάφορες χώρες να δημιουργήσουν κανονισμούς και απαγορεύσεις. Παρακάτω θα δείτε τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα:

Άτμισμα στην Ευρώπη

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, το άτμισμα απαγορεύεται σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Όμως, απαγορεύεται και σε κάποιους κλειστούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων. Όντως, υπάρχουν επιχειρήσεις, όπου δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σε γενικό πλαίσιο, στην Ευρώπη, αν και το vaping επιτρέπεται στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των κρατών- μελών,  σε κλειστούς χώρους είναι απαγορευτικό. Προς παράδειγμα, στη Γαλλία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ατμιστών. Έτσι, οι κανονισμοί τους το επιτρέπουν μόνο σε χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Αντιθέτως, το απαγορεύουν σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το ίδιο συμβαίνει στην Ισπανία και Πορτογαλία, όπου δεν επιτρέπεται σε μπαρ, εστιατόρια και χώρους εργασίας. Στη Δανία, το άτμισμα επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους, ενώ στη Σουηδία επιτρέπεται υπό συνθήκες σε μπαρ και χώρους εστίασης.

Άτμισμα  εκτός Ευρώπης

Το άτμισμα εκτός Ευρώπης, δηλαδή στις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο διαφέρει επίσης. Στην Ελβετία, επιτρέπεται μόνο σε χώρους όπου μπορείς να καπνίσεις και όχι κυρίως σε κλειστούς. Χώρες, όπως η Ουκρανία και τα Αραβικά Εμιράτα, δεν επιτρέπεται σε δημόσιους κλειστούς χώρους. Υπάρχουν και χώρες που θεωρούν παράνομο το άτμισμα από κάθε άποψη και υπάρχουν σοβαρά πρόστιμα και κυρώσεις, είτε πρόκειται σε κλειστούς είτε σε ανοιχτούς χώρους. Τέτοια παραδείγματα είναι το Χονγκ Κόνγκ, η Σιγκαπούρη, η Ινδία, ο Λίβανος, η Βραζιλία και η Αργεντινή. Όσον αφορά την Αυστραλία και τις Η.Π.Α, εκεί υπάρχουν περιορισμοί που διαμορφώνονται ανάλογα την πολιτεία στην οποία αναφερόμαστε. Γενικός κανόνας είναι όμως, πως υπάρχει απαγόρευση σε κλειστούς χώρους πλειοψηφικά.

Έρευνες για το άτμισμα σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 202ο στο  International Journal of Environment Research and Public Health, το άτμισμα σε κλειστούς χώρους δεν επηρεάζει την ποιότητα του αέρα. Έτσι, αυτό δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία των μη ατμιστών. Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας τεστ στην ατμόσφαιρα, ώστε να αναλυθούν τα σωματίδια που  εξάγονταν από το αερόλυμα του ατμικού τσιγάρου, είναι ασφαλή όσον αφορά την ποσότητα νικοτίνης που εισπνέαν οι ατμιστές. Επίσης, τα σωματίδια που εκπνέονταν διαλύονταν γρήγορα στον αέρα με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι ασφαλή για τους παραβρισκόμενους στον κλειστό χώρο. Επόμενη έρευνα, έδειξε πως σε αντίθεση με το παθητικό κάπνισμα σε κλειστό χώρο. Το πόρισμα ήταν πως το άτμισμα δεν έχει τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και δεν εμπνέει κάποιο ρίσκο. Σαφώς και χρειάζονται ακόμα επιπλέον μελέτες για να συγκεντρωθούν επιστημονικά στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν πλήρως τα άνωθεν δεδομένα.

Συμπερασματικά, το άτμισμα σε κλειστούς χώρους δεν επιτρέπεται στο μεγαλύτερο ποσοστό με βάση των κανονισμών. Σχεδόν όλες οι χώρες, είτε στην Ευρώπη είτε στον κόσμο έχουν απαγορεύσεις και περιορισμούς, κυρίως σε δημόσιους κλειστούς χώρους και στην εστίαση. Όπως είδαμε, υπάρχουν και κάποιες άλλες που απαγορεύουν γενικά την αγορά και χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι κανονισμοί τους είναι τόσο απόλυτοι και αυστηροί που το θεωρούν ακόμα και ως παράνομη δραστηριότητα. Κάποιες άλλες χώρες, είναι πιο ελαστικές στη νομοθεσία, αλλά αποτελούν μειοψηφία στον κανόνα. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε οι νέες έρευνες τι έχουν να δείξουν και αν αυτό αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση.