Τι κάγκελα να βάλω στο σπίτι μου για προστασία;

Τι κάγκελα να βάλω στο σπίτι μου για προστασία;

Η ασφάλεια του σπιτιού μας είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους, ειδικά αυτές τις μέρες που η εγκληματικότητα φαίνεται πως ανεβαίνει σχεδόν καθημερινά και οι διαρρήκτες γίνονται όλο και περισσότερο αδίστακτοι. Κανείς δεν θέλει να γυρίσει από διακοπές ή μία βόλτα και να βρει το σπίτι του παραβιασμένο και λεηλατημένο κι εννοείται ότι ο χειρότερος φόβος όλων μας είναι να ξυπνήσουμε και να ανακαλύψουμε ότι κάποιος έχει μπει στο σπίτι μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κάνουμε το σπίτι μας πιο ασφαλές, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια αποτελεσματικότητα.

Οι κάμερες και οι συναγερμοί είναι από τις πιο δημοφιλείς λύσεις όσον αφορά την ασφάλεια των σπιτιών, αλλά δρουν κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουν την εντύπωση ότι ο χώρος φυλάσσεται κι έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να δοκιμάσουν οι περισσότεροι κλέφτες να «ανοίξουν» το σπίτι. Δεν αρκεί όμως η «ψυχολογική» προστασία. Για να είστε ασφαλείας θα πρέπει να κρατήσετε τους κλέφτες έξω από το σπίτι και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο τα κάγκελα.

Πως προφυλάσσουν τα κάγκελα το σπίτι σας

Τα κάγκελά στην ουσία δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο, ένα τείχος ανάμεσα στους κλέφτες και τις ευαίσθητες διόδους του. Αυτό σημαίνει ότι ο κλέφτης πρέπει να βρει έναν τρόπο για να τα αφαιρέσει αν θέλει να μπει στο σπίτι και αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο αλλά και ειδικές γνώσεις κι εργαλεία, κάτι που οι περισσότεροι «ευκαιριακοί κλέφτες», οι οποίοι αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των «ποντικών» απλά δεν διαθέτουν. Κάθε λεπτό που ένας κλέφτης μένει έξω από τον χώρο σας είναι υπερπολύτιμο αφού αν καταφέρει να μπει στο σπίτι σας, είναι σίγουρο ότι κάτι θα αρπάξει ή κάποια ζημιά θα κάνει.

Τι τύποι κάγκελων υπάρχουν;

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο τύποι. Ο πρώτος είναι τα σταθερά κάγκελα τα οποία είναι μόνιμες κατασκευές οι οποίες τοποθετούνται σε μπαλκονόπορτες και παράθυρα και δεν μετακινούνται αλλά ούτε και ανοιγοκλείνουν. Με άλλα λόγια, μιλάμε για κάγκελα που θα είναι για πάντα εκεί που θα τοποθετηθούν.

Ο δεύτερος τύπος είναι πτυσσόμενα τα οποία αν και μοιάζουν με τα σταθερού τύπου έχουν μία βασική διαφορά: μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν, σαν συρόμενες πόρτες ή κουρτίνες, ανάλογα με την κατασκευή τους. Τα πτυσσόμενα κάγκελα είναι τα πιο δημοφιλή και θεωρούνται τα καλύτερα.

Γιατί να προτιμήσετε τα πτυσσόμενα κάγκελα

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί είναι καλύτερα τα πτυσσόμενα» είναι πολύ απλή: γιατί μπορούν να μαζευτούν και να μην γίνεται αισθητή η παρουσία τους παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο. Με απλά λόγια, τα πτυσσόμενα κάγκελα σχεδόν εξαφανίζονται όταν είναι ανοιχτά, οπότε το σπίτι σας δεν θα μοιάζει με φυλακή και γενικά τα κάγκελα θα είναι ορατά μόνο όταν θέλετε εσείς και όχι συνέχεια, κάτι που πολλοί φοβούνται όταν σκέφτονται να τοποθετήσουν κάγκελα. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα κάγκελα αυτά μπορούν να ανοίξουν, μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και στις πόρτες του σπιτιού καθώς και σε όλες ανεξαιρέτως τις διόδους αφού δεν θα φράζουν καμία μόνιμα. Με την τοποθέτηση κάγκελων σταθερού τύπου σε μία δίοδο, η συγκεκριμένη δίοδος – είτε μιλάμε για παράθυρο είτε για μπαλκονόπορτα – απλά παύει να είναι δίοδος αφού έχει μπροστά της ένα μόνιμο φυσικό εμπόδιο.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για να διαλέξετε τα καλύτερα κάγκελα

Το παν είναι να ακούσετε τους ειδικούς στην επιχείρηση που θα επισκεφθείτε όσον αφορά τα υλικά και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες για να εξασφαλίσετε την μέγιστη ασφάλεια σας. Επιπλέον, θα σας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα από μία μεγάλη ποικιλία από χρώματα και σχέδια για να επιλέξετε κάγκελα – είτε σταθερά είτε πτυσσόμενα – που θα ταιριάζουν καλύτερα στον χώρο σας με βάση την αισθητική του. Εννοείται ότι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό αν μιλάμε για σταθερά κάγκελα και όχι πτυσσόμενα που στην ουσία κρύβονται όταν δεν τα χρειάζεστε.