Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ή σε άλλα υποκατάστατα με σκοπό την διακοπή του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εθισμός στη νικοτίνη, μια εθιστική ουσία που επιδρά σωματικά και ψυχολογικά. Από την άλλη, οι χιλιάδες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες οδηγούν τους στην εύρεση λύσεων, πως δηλαδή να κόψουμε το κάπνισμα με μια ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο. Αν και οι επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό βρίσκονται υπό έρευνα, θεωρείται ως ένας πιο ασφαλής τρόπος. Ας δούμε όμως, συγκριτικά ποια άλλα υποκατάστατα υπάρχουν και ποιες οι διαφορές τους με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Υποκατάστατο νικοτίνης: Τσίχλα
Η τσίχλα είναι η πιο διαδεδομένη ως υποκατάστατο γιατί είναι εύχρηστη και πρακτική. Υπάρχει σε διαφορετικές γεύσεις, αλλά και αναλογίες νικοτίνης. Έτσι μπορεί να καλύψει σε ανάγκες έναν πρώην καπνιστή. Με την λήψη της σε λίγα λεπτά, απορροφάται από τον οργανισμό και εξαφανίζει την ανάγκη για τσιγάρο, τουλάχιστον σε σωματικό επίπεδο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες και την προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία.
Υποκατάστατο νικοτίνης: Τσιρότο
Το τσιρότο ή αλλιώς έμπλαστρο, τοποθετείται στο δέρμα και αυτό που κάνει είναι να δίνει μια σταθερή δόση νικοτίνης κατά την διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει σταδιακή διάχυση νικοτίνης και δεν νιώθουμε την ανάγκη να καπνίσουμε. Είναι μια λύση εύκολη και πρακτική, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται παρενέργειες όπως ταχυκαρδία ή αλλεργία.
Υποκατάστατο νικοτίνης: Παστίλια
Μια άλλη λύση είναι οι παστίλιες νικοτίνης. Είναι δηλαδή σαν καραμέλες και σκοπός τους είναι να δώσουν μια δόση νικοτίνης γρήγορα στον οργανισμό. Έτσι, όταν αισθανόμαστε την έλλειψη νικοτίνης, μπορούμε να την καταναλώσουμε και σε 10 λεπτά περίπου να έχουμε την επίδραση της. Καλό είναι να μην υπερβούμε την προτεινόμενη ημερήσια δόση, ενώ μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες όπως ναυτία ή λόξιγκας.
Υποκατάστατα νικοτίνης με ιατρική συνταγή
Πολλοί καπνιστές στρέφονται σε κέντρα διακοπής καπνίσματος, όπου με ιατρική συνταγή χορηγούνται φάρμακα. Οι δύο πιο γνωστές ουσίες που περιέχονται σε αυτά είναι η βαρενικλίνη και η βουπριόνη. Δεν περιέχουν νικοτίνη, αλλά επιδρούν στον εγκέφαλο όπως η νικοτίνη με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η ανάγκη για κάπνισμα. Υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία και πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με την συμβουλή του ειδικού. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες, όπως αϋπνία και ναυτία.
Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενεργεί στο σωματικό, αλλά και στο ψυχολογικό επίπεδο. Τα υγρά αναπλήρωσης περιέχουν νικοτίνη σε διάφορες αναλογίες, οπότε η διακοπή καπνίσματος γίνεται πιο εύκολα. Μπορεί να γίνει σταδιακή μείωση της δόσης, ώστε στο τέλος να μεταβούμε σε μηδενική λήψη νικοτίνης. Υπάρχουν υγρά που έχουν 0% περιεκτικότητα και αυτός είναι ο σοβαρότερος λόγος που το προτιμούν πρώην καπνιστές. Παράλληλα, ενεργεί και στην ψυχολογία μιας εξαιτίας του ατμίσματος. Έτσι, οι ατμιστές λαμβάνουν την δόση νικοτίνης που χρειάζονται σε πρώτο στάδιο χωρίς παρενέργειες. Έχει αποδειχθεί πως οι πιθανότητες διακοπής με την χρήση του είναι διπλάσιες σε σχέση με τα υποκατάστατα νικοτίνης. Μελέτες έδειξαν πως οι ατμιστές μετά το πέρας ενός έτους κατάφεραν και διέκοψαν το κάπνισμα σε ποσοστό 20%, εν αντιθέσει με εκείνους που χρησιμοποίησαν αναντικατάστατα σε ποσοστό 9% μόνο.
Τελικά, λύσεις για διακοπή του καπνίσματος υπάρχουν αρκετές, όπως οι παραπάνω που αναφέρθηκαν. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως, αποτελεί ιδανική επιλογή επειδή καλύπτει περισσότερες ανάγκες. Αυτές είναι η λήψη επαρκής νικοτίνη και το καθημερινό λειτουργικό του ατμίσματος ως συνήθεια. Σαφώς, ο καθένας επιλέγει αυτό που θεωρεί καλύτερη λύση για την διακοπή του καπνίσματος. Σχετικά με τα υποκατάστατα, το καθένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Το θέμα είναι να βρούμε αυτό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας σε κάθε επίπεδο. Μια έρευνα έδειξε πως μόνο το 15% των ατόμων, που προσπάθησαν να το κόψουν χωρίς καμιά βοήθεια, τα κατάφεραν.